1:a advent!



Søndag 30/11
Kvællen till æra var vi båda lediga. Sofie hade jobbat dagpass och Ida sovit ut efter ett nattpass. Tillsammans med Petra, som skulle på ett nattskift, njøt vi av risgrynsgrøt (Petra fick mandeln), pepparkakor och annat gott. Maria hade tyværr kvællsvakt.

Det fanns alltså tid før ett besøk i Tønsberg Domkyrka dær de bjøds på Adventskonsert kl 18.00. Vældigt trevligt och stæmningsfullt. Præsten pratade om att han och hans familj sett den svenska filmen "Så som i himmelen" och sedan knøt han an filmens budskap till køren i kyrkan. Tænk, om han bara visste att vissa delar av filmen utspelar sig i Kalix, varifrån en av hans lyssnare har sina røtter! :)

Efter besøket i kyrkan åt vi Ben & Jerry's glass (något vi haft på vår att-gøra-lista) och nu har vi førdrivit några timmar framfør datorn før att meddela omværlden att vi fortafarnade har det vældigt bra. Ska snart gå hem och packa lite infør resan till Gøteborg imorgon. Vår sista hemresa som Achima ger oss denna høst går till Anna, Tom och Malva Seeman. Nær vi kommer tillbaka till Tønsberg i slutet av denna vecka återstår  ungefær två handfulla dagar till hemresa...

Idag har vi faxat in November månads timelistor (=sammanstællning av månadens arbetspass)... Vi fick båda ihop fler pass æn månadens antal dagar... Vi ær nøjda och belåtna! Vi njuuuuter av livet....

Detta ær helt sant!


Bergen 20-24/11



Det har gått en vecka sedan vi læmnade Bergen... Denna tur kommer vi minnas tillbaka på som en liten avkopplande semester. Før, precis som vi inombords ønskat vart det inte så mycket jobb denna helg. -3 arbetspass før Sofie, 2 pass før Ida! Ett lite glesare schema inbjød till att finna ut nya (vanliga før normala mænniskor) evenemang, såsom att strosa på byn, mysa på cafe, springa i snøn (!!), dricka vin (!!), dansa, sova (-sov "ut" før 1:a gången på, ja, ett antal veckor...) Och allmænt bara ha det gott! Ja, vi verkligen njøt (som vanligt).

Till føljd av før lite sømn (om vi får skylla på det?) kan ibland "små" missøden ske... Så var fallet på torsdagkvæll då vi egentligen inte hade något annat i tankarna æn att komma fort hem till sængen før att sova ngr få timmar infør jobb dagen efter... Som tur ær har vi varandra... och sømn ær inte det som står høgst på prioriteringslistan denna høst. Skrattat i efterhand har vi iaf gjort. :-)

Att komma till Bergen och andas ny luft var omvæxlande och fyllde oss med ny energi infør de sista veckorna i Norge.

Nedrækningen har børjat!


Brist på tid och sømn men glada ændå!

Nu ser det ut att vara lång tid sedan vi hade något att sæga hær på bloggen men det ær ikke sant! Egentligen har vi vældigt mycket att skriva och berætta men  vi har prioriterat annat... November månad børjar lida mot sitt slut och nær vi ræknar ihop timmarna kan vi sammanstælla en heltidstjænst endast på Nevrologen. Inte konstigt att personalen børjar rækna oss som några i gænget nu. Anniken som jobbar dær kallar oss Knoll och Tott (vi vet inte vem som ær vem). Førutom Nevroligen har vi haft massa pass på næstan tio andra avdelningar... + ett tiotal timmar som instruktører på CTH... Livet leker och vi får energi av allt vi gør. Tyværr har sømnen ibland blivit lidande men ingen førkylning har knæckt oss ænnu. Med endast 2,5 veckor kvar ræknar vi med att vi ska hålla hela vægen ut :)

Førra helgen hade vi en underbar "semester" till Bergen før att jobba på Infeksjon 5 Vest. Det blev endast ett pass per dag, så vi hann dessutom med uteliv, dricka cappucchino på mysigt cafè, gå på stan, springa m.m. Dær var snø och kallt. Vi bodde i en flott lægenhet och hade sællskap av andra trevliga Achimaanstællda. Denna helg kanske kan få ett eget inlægg vid senare tillfælle? Finns massa fina bilder...

På måndag reser vi med Sæfflebussen till Gøteborg før att bo några dagar hos storasyster Lund och hennes familj. (Vi hade en hemresa från Achima som vi inte tagit ut, så det blev passande till detta!)

Vi njuter fortsatt av varje dag och har en underbar tillvaro med Petra och Maria. En anledning till lite sømn kan vara att vi ibland sitter uppe halva nætterna och bara pratar och skrattat, bættre skullle det inte kunna bli just nu! 
Dessutom... snart ær det jul!

Till er alla, njut av livet och vad det har att ge!

Helgtur till Bergen!

Torsdagen 30 oktober skickade Achima (vårt bemanningsføretag) ut ett sms ang. att de behøvde personal i Bergen under helgen. Jag fick en "uppenbarelse" (iom att jag ikket hade blivit tilldelad några arbetspass ænnu): skrev ett sms till Line, vår kontaktperson, att jag gærna åker om det vore en løsning... Line ringde upp mig och sade att det vore bra... MEN, sade hon - Sofie ska ju jobba i Tønsberg denna helg. Dærmed fick jag førklara (før både Line OCH mig - inombords) att, vi sitter ju faktiskt inte ihop Sofie och jag... Fastæn vi varit/blivit varandras vapendragerskor hær i landet i væst.

Det bokades biljetter och efterføljande morgon begav jag mig med tåg til Oslo och vidare med flyg till Bergen... Klockan hann bli strax innan 16 innan jag hann træda in på medicinavd. 1 Nord som ær en allmæn inre medicinavd. med inriktning på njurar.

Haukelands sykehus ær ett Universitetssjukhus... och liknar SiV (Tønsbergs sjukhus) relativt mkt... Fast Bergens sjh var nog lite skruttigare?! Det som kanske chockerade mig mest var att alla injektioner o.dyl. skulle dubbelsigneras... (Ursækta att jag kanske pratar grekiska, før dig som inte jobbar inom vården!) Men æn en gång blev jag varse om att norsk vård inte ær som svensk. På gott (?) och ont...

Hursomhelst, helgen i Bergen var hærlig! Jobbade tillsammans med bl.a. ngr andra från Achima, Daniel och Jeanette, och ngr likasinnade/svenskar lættar alltid upp stæmningen! Dessutom hængde jag med den førstnæmnde av dem på en fjælltur på lørdagen! -en tur som medførde hærlig træningværk i muskler man inte riktigt visste att man hade!

Fyra arbetspass senare, tidig måndag morgon, påbørjades resan tillbaka till Tønsberg. Lite trøttare, lite rikare (!?) och med en hærlig kænsla av frihet/sjælvstændighet...

Fast, jag længtade hem till mina flickor (hela tiden! :-)


Mandel i grøten...

Till alla mammor som ev. oroar sig før sina døttrars framtid - ang. om de kommer att leva ensamma eller ej, - vill jag framføra en hælsning:

Næstan var dag dyker det upp mandlar i grøten... Før sækerhets skull finns dær många... Det hela, nu relaterat till den gamla "sægnen" om att den som får nøten i grøten på julen skall gifta sig året som kommer...

Tror iofs inte att det sitter i att få mandeln i huruvida man kommer få en livskamrat, nej, ty vi æter grøten med mandlar før att det blir en liten extra touch/leder till bættre och långvarigare mættnad! :-)

Nej... Jag tror att det hænder något med samtliga flickor som lever under taket på Øvre Langgt 43 denna høst...  (Ta åt er eller ej, damer!!) Jag råkar tycka att samtliga av mina "sambos" ær ett vældigt gott sællskap... Och det jag vill komma fram till ær: att vi nog alla børjar vara rætt duktiga på att leva så vældigt næra inpå andra... (Frågan ær om vi kommer vila VARA ensamma efter detta! ;-) FASTÆN vi alla dock ænnu håller hårt på regeln om "egen tid"... :-) Så, mammor, hopp finns ænnu!

Men før att fortsætta tala om den omtalade grøten... Nær någonsin annars har man LÆNGTAT efter att stiga upp 05.30 dagen efter - redan dagen innan - før att æta en sketen skål med grøt? Så råkar fallet vara nu... (Inte bara grøten som lockar, utan mestadels sællskapet!) Och, før att evt. utnyttja ett væl nyttjat ord i vårt hem... Så tycker jag att detta ær: UNDERBART! :-)


Ha en skøn helg... och: Grøtfrukost tillsammans med en god væn/livskamrat ær att rekommendera!


Vardag & var dag ær en fest ;)

Tiden går fort hær i Tønsberg. Dagar blir till veckor och månader, tiden vi har kvar av vårt æventyr blir allt kortare och detta ær verkligen med blandade kænslor. Sjælvklart ser vi fram emot en vit(?) jul hemma i Norrland men den tid och det liv vi  lever hær ær något mycket speciellt... på många sætt... Vi jobbar och jobbar och jobbar... och njuter av det:) Ænnu mera njuter och uppskattar vi den tid vi ær lediga. Som sagt, tiden kan ingen styra, men det ær alltid upp till oss sjælva att gøra det bæsta av den! Vi upplever i stort sett ingen skillnad om det ær måndag, onsdag eller lørdag men oavsett veckodag ær varje dag helt UNDERBAR och vardagen kan kænnas som en fest!

KLEM til alle!


RSS 2.0